ULL ER EN DEL AV DEN NORSKE FOLKESJELEN

Ut på tur i norsk natur

Ut på tur i norsk natur med norsk ull. Ull er en del av den norske folkesjelen. Ull er gull! Norsk ull!
Tja. Lammene som gir norske barn sine søndagsklær er ikke fra Norge.

Norsk sauerase avles for kjøtt 

NORSK SAU AVLES FOR KJØTTPRODUKSJON

"Norsk saueavl har kun fokus på kjøttproduksjon og bryr seg lite om den ullen de produserer. Det er nesten som å regne som et avfallsprodukt. Det meste av den blir sterkt subsidiert og eksportert til England" sier forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, Runar Døving. ( Ref 1)

Administrerende direktør i Janus, Arne Fonneland, mener forklaringen er enkelt på at de sjelden benytter norsk ull. - Vi produserer undertøy. Hvis vi skal ha ull som ikke klør, og som isolerer godt nok, må vi benytte merinoull. Den henter vi i Sør-Amerika, Sør-Afrika og New Zealand, rett og slett fordi det er der det er merinosau. (Ref 1)




Uten innblanding fra mennesker, produserer en sau akkurat nok ull til å beskytte seg mot vær og vind. Det finnes ca 80 millioner sauer i verden. 25% av ull produksjonen kommer fra Australia. En bonde kan ha en flokk på 1000 sauer. I snitt dør 4% av lammene på grunn av matmangel eller dårlige levekår og hardt vær.  Det har tvunget produsentene til å øke fødselsraten ut over normalen. (Ref 2)

Sauer i flokk

HVORFOR MERINO SAU

Merino sauen som produserer ull til dine myke ullklær kommer hovedsakelig fra Australia. En merinosau er avlet opp med ekstra rynker og folder for å produsere mest mulig ull. Dette medfører flere saue dødsfall på grunn av overoppheting, og rynkene samler også opp ekstra med avføring og svette. Dette gir ekstra næring for insekter og fluer som legger egg imellom foldene og de nyklekkede eggene kan rett og slett spise sauen levende. Dette kalles for "flystrike" (Ref 3).  For å unngå "flystrike" på en sau utføres det noe som kalles sheep dip og mulesing.

MULESING

Mulesing er kirurgisk fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti for at huden skal bli rynkefri. Inngrepet blir foretatt uten bedøvelse og er veldig smertefullt. (Ref 4)
Sheep dip (Ref 5). For å unngå insekter og fluer som legger egg i huden til merinosauen, blir sauene badet eller dusjet i vann som inneholder insekt og soppdrepende midler. Midlene er svært giftige for både dyr, mennesker og miljøet. Flere tilfeller har forekommet der giften har kommet i drikkevannet. En gift som benyttes - organofosfor/syre - har resultert i nevrologiske tilstander kjent som "OP-forgiftning".
Sheep dip er vanlig for å hindre parasitter på sauen og  ullen

KLIPPING AV SAU

Sauen blir klipet hver vår etter lamming og like før noen saueraser kaster "vinterfrakken" naturlig. Timingen er kritisk for bonden. For sen klipp betyr stor tap av ull. Mange sauer dør på grunn av for tidlig eksponering og for kaldr vær på runn av for tidlig klipping. Sauebonden blir vanligvis betalt i volum og ikke i timen. Noe som igjen forårsaker saskt arbeid uten hensyn til sauens velferd.


Sauene klippes om våren


SAUER SOM HAR DET BRA

Det sier de fleste norske produsentene når du sjekker nettsidene eller kontakter de. Men har de sertifisert dette? Ved en nærmere sjekk av mange norske firmaer som selger klær og garn av ull er det få som i det hele tatt belyser alle problemene. Langt mindre som viser til konkrete sertifisering av produksjonen av ull. Det er klart at det finnes sauer i mindre skala som ikke blir utsatt for mishandling, eller miljøet rundt sauen blir nøye tatt vare på, men vi mener det er viktig at dette dokumenteres og er tilgjengelig for forbrukeren. Firma som selger ull og som har ISO sertifisering fra internasjonale uavhengige selskap gir en større trygghet.

Noen sauer har det bra

PRODUKSJONSPROSESSEN FRA FLEECE TIL ULL

Rå ull (eller fleece som det også heter) rett fra sauen trenger å gå igjennom en prosesss før den er klar til å benyttes til tøy. Etter klipping blir ullen sortert eller kvalitet. Den fineste kvaliteten er ull fra skuldre og bryst og denne blir benyttet til klær. Resten er grovere ull og blir benyttet til tepper og annen ull produksjon som krever grovere ull. 

Deretter blir ullen skurt og vasket for all sand, svette, møkk og skitt såvel som kjemikalier fra sprøyting under Sheep dip som følger med. Mellom 30 og 70% av vekten forsvinner etter vask. (Ref 6) (Ref 7) 

Rå ullfleece klar til vask

For rengjøring benyttes det alkaliske vaskemidler. Avfallet deles inn i tre katagorier: Vann, lanolin og slam. Slammet som kommer fra vasken inneholder  høy grad av kjemikalier og forurensning. Den organiske avløpet fra en typisk ullskureanlegg er omtrent lik avløpet fra en by på 50.000 personer.
Ull som ikke er vasket og renset for lanolin og møkk kan ikke gå igjennom de store spinne maskinene da disse blir ødelagt av alt fettet som setter seg i maskinene. 

Scouring eller vasking av ullfleece 

Når møkk og fett er vasket vekk, fjernes også mykheten i tillegg til at ullen vil lett krympe og bli ødelagt. For å unngå krymping og for å få tilbake det myke i merinoullen brukes kloring for å "brenne" av de grove mothakene som er naturlig i ullen. I tillegg bades den i en kjemisk harpiks for å balsamere fibrene. Prosessen er svært giftig. (Ref 6).

FRA ULL TIL KLÆR PÅ KROPPEN

Når ullen er tørket, er den klar for karving, spinning og farging. Etter farging lages stoff eller tråder klar til strikking og produksjon av klær. Når klærne er ferdig sydd, blir de pakket i emballasje og fraktet i esker fra produksjonslandet til mottaker i Norge. Mottaker er gjerne selgeren eller eier av ullmerket som selger videre til deg som forbruker.

Hvilke land er de største innen ullproduksjon i verden?

MERKING AV ULLKLÆR

Vi kan alle si at ullen i våre klær er organisk og fri for kjemikaliebruk og dyremishandling. Men hvordan vet du at den er det? Står det merket i tøyet? Er det en åpenhet hos hver og en produsent som har sertifiseringen for hver enkelt produksjon som stadfester dette? Om du også spør, kan de forklare deg hvilke konkrete alternativ ditt ullplagg har gått igjennom fra sauens levekår til plagget er i butikk.



Hvor mye av masseprodusert ull til klær er virkelig organisk fra A til Å? Og hva er prisen å betale for denne type klær?  Vi kan stille oss et spørsmål om reelle kostnadene for en slik perfekt produksjon (da også innbefattet bruk av lovlig arbeidskraft ihht vestlig standard) tilsvarer prisen du betaler for tøyet i butikk. Et superundertøy i merino ull stemplet økologisk fra produsenten som koster 400 kroner kan umulig være etisk? 



"Ull er en del av den norske folkesjelen. Ull er gull! Norsk ull!" 
Fremdeles like entusiastisk? 

PS et godt alternativ til ull er bambus viskose. Bambus viskose er laget av bambus og tilvirket i en prosess tilsvarende viskose prosessen.

www.badaboom.no bambusviskose - et godt alternativ til ullundertøy

Følg oss gjerne på sosiale medier og få mer informasjon om fremtidens tekstil fra bambus.
Badaboom på Facebook
Badaboom på Instagram
Badaboom på Twitter



Kildehenvisninger

Kommentarer