HVORFOR SKAL VI BRUKE BAMBUS I KLESPRODUKSJONEN

badaboom benytter bambus i både klær og sengetøy

BAMBUS 

Bambus er en gressart med en hard, treaktig, hul stilk. Det er den raskest voksende planten i verden og er eviggrønn. Skoger av bambus er selvfornybar. Etter at bambus er hugget ned vokser den raskt opp igjen på samme rot uten bruk av kunstgjødsel.

Bambus har evnen til å absorbere store mengder karbondioksyd, som er den store drivhusgassen. Det finnes over 1400 forskjellige typer bambus. Moso er den typen som blir brukt til produksjon av bambus viskose. En panda sitt daglige kosthold består av blader, stengler og skudd fra bambus. Den spiser ca. 40 forskjellige arter bambus, men ingen av disse er den typen som blir brukt til produksjon av bambus viskose.

Panda bjørnen elsker bambus
  • Bambus er den planten som vokser raskest i verden.
  • Bambus vokser uten bruk av sprøytemiddel og kunstgjødsel.
  • Bambusplanten er naturlig antibakteriell.
  • Bambusplanten trenger kun regnvann for å vokse.
  • Bambusfibrene er 100% nedbrytende.
  • Bambusplanten er selvforsynt med nye skudd.
  • Bambusplanten trenger kun 10% av dyrket mark sammenlignet med bomull.
  • Bambusplanen 
badaboom lager klær og sengetøy fra miljøvennlig bambus

BOMULL

Bomullsindustrien krever, i tillegg til store dyrkede arealer, store mengder vann og mye energi og er en stor kilde til forurensning i forhold til sprøytemiddel. Det er også slik at bomullsproduksjonen er så stor på verdensbasis at det er vanskelig å spore tilbake til den enkelte bomullsproduksjonen for å sikre både arbeidsprosessen så vel som miljøet. (Kilde: ndla.no)

Sprøyting av bomullsmark er farlig for både dyr mennesker og miljø

VISKOSE

Viskose fra gran, furu eller eukalyptus er et godt alternativ, men i forhold til bambus trenger disse tresortene mange år på å vokse og tar stor plass. Barnålstrær inneholder noe som kalles lignin. Dette stoffet må fjernes for å få en god kvalitet på cellulosen som danner grunnlaget for viskose. Ved kjemisk massefremstilling må ligninet løses ut gjennom koking med sulfid isulfatprosessen eller sulfitt i sulfittprosessen. Bleking oksiderer bort de siste restene av lignin.

Kjøper du klær merket kun med viskose vil du ikke vite hva plagget egentlig er laget av og hvor det kommer fra. Viskose er produsert fra tresorter over store deler av verden der cellulosen sendes hovedsakelig til Kina for masseproduksjon av tekstiler.

Koala bjørnen lever av eukalyptus blader


ULL

Nordmenn kjøper norsk ull med ull fra utlandet. Norsk saueavl har kun fokus på kjøttproduksjon og bryr seg lite om den ullen de produserer. Det er nesten som å regne som et avfallsprodukt. Det meste av den blir sterkt subsidiert og eksportert til England, sier Runar Døving, professor ved Markedshøyskolen og forsker ved Statens institutt for forbruksforskning

Les mer i vårt tidligere blogginnlegg der vi stiller litt kritiske spørsmål til det å benytte ull i klær. 

Merino sau fra Australia avles for produksjon av ull

SYNTETISK FIBRE

Syntetiske fibrer, samlebetegnelse for fibrer som fremstilles syntetisk med råolje som viktigste råstoff. Hver gang du vasker et plagg laget av syntetisk materiale som fleece, akryl, mikrofiber, polypropylen og polyester, løsner mer enn 1900 små plastpartikler og blir med skyllevannet ut i havet. Hvor mye av mikroplasten som når det marine miljøet, avhenger av hvor mye som slipper gjennom avløpsrenseanleggene. Les mer om mikrofiberplast hos SNL 
Oljeraffineri på Mongstad (Kilde: Wikipedia)


BADABOOM BAMBUS - ET NORSK EVENTYR

Badaboom ble grunnlagt i 2011 av to iherdige og positive grundere som ikke er redd for å velge utradisjonelt. At det er "typisk norsk" å velge ull er noe badaboom har motbevist til gangs når superundertøy til barn, laget av bambus, er bestselger år etter år.
Superundertøy i bambus fra badaboom er Torfinn sin favoritt


HVERDAGSLUKSUS


Badaboom representerer skandinavisk design med tidløse farger og klassisk snitt. Men mest av alt er badaboom herlig myk hverdagsglede for hele familien. Klærne er designet med tanke på hverdagen, for store og små opplevelser og for å vare mer enn lenge nok til at nestemann kan overta.

Tilbakemeldingene har vært eventyrlige. Det er fantastisk med fornøyde kunder, og det aller beste er glade barn som nekter å ta av seg Badaboomen. “Vi har fått et nytt substantiv i huset. En badaboom, den badaboomen!” – Jannicke

Tenk at bambus kan gi en slik følelse.

Kommentarer